Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Mazurek Wielkanocny

2010-03-30 18:00:00
     Każda prawdziwa gospodyni nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Tradycja głosi, że w ten wyjątkowy dzień na stole powinno się znaleźć aż dwanaście rodzajów tego smakowitego ciasta, każde o innym smaku i z ogromną dawką słodkości.
     Wiele gospodyń uważa, że pieczenie mazurków to wielka frajda, ale również dość stresujące zadanie. Przed rozpoczęciem pieczenia tego smakołyku warto zapamiętać kilka dobrych rad. Mazurki uchodzą za trudne ciasta, zwłaszcza ich kruche spody, dlatego należy dokładnie odważać składniki. Mąkę z masłem, cukrem i żółtkami sieka się lub uciera widelcem. Bardzo istotne jest by pamiętać o włożeniu gotowego ciasta do lodówki, najmniej na pół godziny. Kolejna dobra rada to nie powinno się piec spodów w zbyt wysokiej temperaturze. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze około 180 stopni, nigdy nie wsadza się ciasta do letniego piekarnika, gdyż grozi to zakalcem.
    Godnym polecenia i spróbowania jest przepis na Mazurek Królewski, do jego przyrządzenia potrzebne jest:
- 40 dag masła,
- 10 jaj,
- 2 szklanki cukru,
 - 20 dag migdałów,
- 50 dag mąki pszennej,
- 1 laska wanilii,
- skórka z cytryny.
       Mąkę należy przesiać. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć jej skórkę na tarce. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Laskę wanilii utłuc lub zemleć z cukrem.
Masło trzeba utrzeć na śmietanę, podczas ucierania dodawać na przemian po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru (1 szklanka cukru), przy końcu ucierania dodać mąkę. Oddzielnie ubić białka na pianę, gdy będzie już sztywna dodawać po jednej łyżce cukru. Gotową piane połączyć z ciastem, dodać migdały i zapachy. Przygotowany mazurek przełożyć do formy. Powinna być ona wyłożona pergaminem wysmarowanym masłem lub wyłożona folią aluminiową. Należy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 – 40 minut. Po wystygnięciu wierzch mazurka można posmarować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym. Ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez makowców i pierników, dlatego też Święta Wielkanocne bez słodkich mazurków nie byłyby takie same. Ich przygotowanie może nie należy do najprostszych, ale pochwały rodziny i chęci dokładki będą najlepszą nagrodą za wytrwałość.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Mazurek Wielkanocny
Każda prawdziwa gospodyni nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Tradycja głosi, że w ten wyjątkowy dzień na stole powinno się znaleźć aż dwanaście rodzajów tego smakowitego ciasta, każde o innym smaku i z ogromną dawką słodkości.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe