Każda prawdziwa gospodyni nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Tradycja głosi, że w ten wyjątkowy dzień na stole powinno się znaleźć aż dwanaście rodzajów tego smakowitego ciasta, każde o innym smaku i z ogromną dawką słodkości.
Wiele gospodyń uważa, że pieczenie mazurków to wielka frajda, ale również dość stresujące zadanie. Przed rozpoczęciem pieczenia tego smakołyku warto zapamiętać kilka dobrych rad. Mazurki uchodzą za trudne ciasta, zwłaszcza ich kruche spody, dlatego należy dokładnie odważać składniki. Mąkę z masłem, cukrem i żółtkami sieka się lub uciera widelcem. Bardzo istotne jest by pamiętać o włożeniu gotowego ciasta do lodówki, najmniej na pół godziny. Kolejna dobra rada to nie powinno się piec spodów w zbyt wysokiej temperaturze. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze około 180 stopni, nigdy nie wsadza się ciasta do letniego piekarnika, gdyż grozi to zakalcem.
Godnym polecenia i spróbowania jest przepis na Mazurek Królewski, do jego przyrządzenia potrzebne jest:
- 40 dag masła,
- 10 jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 20 dag migdałów,
- 50 dag mąki pszennej,
- 1 laska wanilii,
- skórka z cytryny.
Mąkę należy przesiać. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć jej skórkę na tarce. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Laskę wanilii utłuc lub zemleć z cukrem.
Masło trzeba utrzeć na śmietanę, podczas ucierania dodawać na przemian po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru (1 szklanka cukru), przy końcu ucierania dodać mąkę. Oddzielnie ubić białka na pianę, gdy będzie już sztywna dodawać po jednej łyżce cukru. Gotową piane połączyć z ciastem, dodać migdały i zapachy. Przygotowany mazurek przełożyć do formy. Powinna być ona wyłożona pergaminem wysmarowanym masłem lub wyłożona folią aluminiową. Należy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 – 40 minut. Po wystygnięciu wierzch mazurka można posmarować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym. Ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez makowców i pierników, dlatego też Święta Wielkanocne bez słodkich mazurków nie byłyby takie same. Ich przygotowanie może nie należy do najprostszych, ale pochwały rodziny i chęci dokładki będą najlepszą nagrodą za wytrwałość.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.