Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
Po długiej zimie spędzonej w zamkniętych czterech ścianach czas, by wreszcie spędzać jak najwięcej chwil na świeżym powietrzu. Wbrew pozorom przygotowanie ogrodowej imprezy nie jest wcale takie trudne. Trzeba oczywiście zadbać o to, by wszyscy goście mieli miejsce by usiąść, ale do tego nie potrzeba ekskluzywnych ogrodowych mebli. Warto mieć również na uwadze, by grill był w odpowiedniej odległości od miejsc siedzących, bo nikt nie przepada za siedzeniem w dymie nawet pachnącym kiełbaskami. Jeśli chodzi o naczynia, to owszem takie, których używa się, na co dzień wyglądają lepiej, ale jeśli zdecydujemy się na kolorowe, plastikowe nie będzie to nic złego. Zwyczajnie zaoszczędzi się czas na zmywaniu. Zazwyczaj grillowaniem zajmują się mężczyźni i nie ma, co się temu sprzeciwiać, jednak całe przygotowanie mięsa na grill jest w kwestii kobiety, taki podział obowiązków jest dość sprawiedliwy.
Grillowanie należy rozpocząć, gdy płomienie już wygasły, a węgiel tylko się żarzy. Jeśli chce się uzyskać wspaniały aromat na rozgrzany węgiel można rzucić przeróżne zioła, pieczone potrawy nabiorą od nich aromatu. Doskonale smakuje mięso dzień wcześniej zanurzone w marynacie. Można wypróbować marynatę do drobiu, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Do ½ szklanki oleju dodać sok z jednej cytryny i startą jej skórkę. Następnie wymieszać z trzema łyżkami posiekanych świeżych ziół: szałwia, natka, koperek, oregano, rozmaryn. Do takiej marynaty włożyć mięso na 12 – 24 godziny, efekt wyśmienity.
Natomiast zwykłe kiełbaski można urozmaicić wkładając w ich nacięcia kawałki cebuli i czosnku. Przed położeniem mięsa na ruszcie należy pamiętać, by posmarować go oliwą, wtedy mięso nie będzie do niego przywierać. Dla potraw pieczonych na grillu nie należy szczędzić przypraw, ponieważ wyciekający podczas pieczenia sok rozrzedza substancje zapachowe i smakowe.
Oczywiście nie wszystkie rodzaje mięsa piecze się tak samo, jeśli chodzi o czas grillowania. Ryby i wołowina nie potrzebują zbyt dużo czasu, ale wieprzowina, drób i cielęcina muszą być dobrze wypieczone. Warto również pamiętać, by tłuste mięso piec na specjalnych tackach, po to by tłuszcz nie kapał w ogień, powoduje to wydzielanie się z niego szkodliwych substancji. Do grillowania warto się dobrze przygotować, bo ma to być czas spędzony przyjemnie i smakowicie. Dlatego bardzo ważne jest, by mięso pieczone było świeże zwłaszcza, że będą je spożywały osoby nam bliskie i często dzieci. Relaks na łonie natury w lubianym towarzystwie jest niezastąpiony, dlatego należy korzystać z pięknej pogody, bo nigdy nie wiadomo, kiedy znowu słońce schowa się za chmurami.
Kaś 2011-09-02 17:55:53
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.