Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

2010-05-25 00:00:00
        Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
        Szpinak nie cieszy się zbyt dużą popularnością zwłaszcza wśród dzieci. Jednak doskonale przyprawiony i z odpowiednimi dodatkami może pomóc w przygotowaniu wspaniałego posiłku. Zawiera olbrzymie ilości żelaza i jest jednym z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Szpinak rewelacyjnie wpływa na trawienie, zawiera duże ilości wody i zaliczany jest do roślin niskokalorycznych. Proponowany obiad przeznaczony jest dla czterech osób i jego przygotowanie zajmuje około 40 minut.
Do jego przyrządzenia będzie potrzebne:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 30 dag szpinaku,
- 1 jajko,
- 4 łyżki masła,
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej,
- przyprawa w mini kostkach pietruszka,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia,
- wykałaczki.
 Piersi z kurczaka należy dobrze przyprawić pieprzem, oczywiście odpowiednio do upodobań. Następnie trzeba naciąć mięso poziomo tak by nacięta pierś przypominała kieszonkę, do której będzie schowane szpinakowe nadzienie. Na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i usmażyć liście szpinaku dodając bardzo drobno pokrojony czosnek, który nada wspaniały smak i aromat. Podczas smażenia szpinaku zaleca się dodanie gałki muszkatołowej i przyprawy mini kostki pietruszki. Gotowy szpinak odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie do przestudzonego szpinaku należy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Nadzienie włożyć w kieszonkę, związać lub złączyć wykałaczkami. Dokładnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem należy pamiętać o wspomnieniu gościom, że mięso ma w sobie wykałaczki lub samemu je usunąć. Mięso efektownie wygląda pokrojone w plastry, wtedy widać nadzienie. Jako dodatek doskonale sprawdzają się młode lub pieczone ziemniaki, z sałatki można zrezygnować gdyż szpinak w tej potrawie w pewnym sensie pełni rolę także dodatku.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Sztuka mięsa z pieczarkami Sztuka mięsa z pieczarkami
2010-04-30 00:00:00
Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe