Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju sałatki doskonale wpływają na odchudzanie i maja w sobie samo zdrowie. Pojawia się coraz więcej kombinacji sałatkowych i sosów smakowych. Ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, sprawdzają się na przyjęciach zwłaszcza wiosną i latem.
Czas przygotowania proponowanej sałatki to około 25 minut, składniki podane są na 6 porcji, a 1 porcja to około 290 kcal.
Potrzebne składniki:
- cukinia (jedna powinna wystarczyć),
- 2 boczniaki, - 2 łyżki czarnych oliwek,
- 3 pomidory,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka masła,
- ok. 25 dag sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ cytryny,
- ½ strąka papryki,
- 15 dag makaronu (muszelki),
- bazylia (kilka listków),
- ½ łyżeczki cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól czosnkowa.
Przygotowanie sałatki najlepiej zacząć od makaronu, który po ugotowaniu na al dente należy pozostawić do ostudzenia. Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki. Boczniaki oczyścić i osuszyć. Umytego selera pokroić w poprzek na małe kawałki. Następnie cukinie i selera należy dusić na patelni z niewielką ilością wody, do czasu aż będą prawie miękkie. Boczniaki pokrojone na paseczki, podsmażyć na maśle i ostudzić. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Zalecane jest usunąć z nich stwardniałe części i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, usuwając nasionka. Czosnek najlepiej rozgnieść w prasce, ale jeśli się jej nie posiada wystarczy bardzo drobno go pokroić. Następnie utrzeć go z solą czosnkową i cukrem, dodać sok z połówki cytryny i 2 łyżki letniej wody, odstawić na 10 minut. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać delikatnie z makaronem, dodać ser feta pokrojony w kostkę. Na sam koniec sos należy wymieszać z oliwą z oliwek, polać nim sałatkę i przybrać listkami bazylii.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.