Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Błyskawiczna sałatka z fetą i oliwkami

2010-04-23 00:00:00
Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju sałatki doskonale wpływają na odchudzanie i maja w sobie samo zdrowie. Pojawia się coraz więcej kombinacji sałatkowych i sosów smakowych. Ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, sprawdzają się na przyjęciach zwłaszcza wiosną i latem.
Czas przygotowania proponowanej sałatki to około 25 minut, składniki podane są na 6 porcji, a 1 porcja to około 290 kcal.
 
Potrzebne składniki:
- cukinia (jedna powinna wystarczyć),
- 2 boczniaki, - 2 łyżki czarnych oliwek,
- 3 pomidory,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka masła,
- ok. 25 dag sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ cytryny,
- ½ strąka papryki,
- 15 dag makaronu (muszelki),
- bazylia (kilka listków),
- ½ łyżeczki cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól czosnkowa.

Przygotowanie sałatki najlepiej zacząć od makaronu, który po ugotowaniu na al dente należy pozostawić do ostudzenia. Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki. Boczniaki oczyścić i osuszyć. Umytego selera pokroić w poprzek na małe kawałki. Następnie cukinie i selera należy dusić na patelni z niewielką ilością wody, do czasu aż będą prawie miękkie. Boczniaki pokrojone na paseczki, podsmażyć na maśle i ostudzić. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Zalecane jest usunąć z nich stwardniałe części i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, usuwając nasionka. Czosnek najlepiej rozgnieść w prasce, ale jeśli się jej nie posiada wystarczy bardzo drobno go pokroić. Następnie utrzeć go z solą czosnkową i cukrem, dodać sok z połówki cytryny i 2 łyżki letniej wody, odstawić na 10 minut. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać delikatnie z makaronem, dodać ser feta pokrojony w kostkę. Na sam koniec sos należy wymieszać z oliwą z oliwek, polać nim sałatkę i przybrać listkami bazylii.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Błyskawiczna sałatka z fetą i oliwkami
Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju sałatki doskonale wpływają na odchudzanie i maja w sobie samo zdrowie. Pojawia się coraz więcej kombinacji sałatkowych i sosów smakowych. Ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, sprawdzają się na przyjęciach zwłaszcza wiosną i latem.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe