Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Niech w ten czwartek będzie słodko

2010-02-11 06:00:00
     Większość z nas każdego dnia odmawia sobie słodkich przyjemności. Jednak w tłusty czwartek grzechem jest nie zjeść słodkiego pączka zostawiając na ustach odrobinkę cukru pudru. Jedz, smakuj i niech ci będzie słodko, bo na post będziesz miała aż 40 dni.
 
     Wyobraźcie sobie, że pierwsze pączki nie przypominały tych dzisiejszych. Do ich wypieków stosowano chlebowe ciasto i nadziewano je wyłącznie słoniną. To były dopiero tłuste czwartki. Był też czas, kiedy do niektórych pączków przed smażeniem wkładało się orzechy lub migdały, kto na nie trafił, miał podobno szczęście w życiu. Obecnie wnętrze pączków jest coraz bardziej urozmaicane poprzez budyń, kremy, toffie, sery a nawet likier. Jeśli masz ochotę usmażyć swoje własne słodkości, podwiń rękawy i bierz się do pracy, przyjemnej zresztą.

Będzie ci potrzebne:
- 6 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mleka
- 6 szklanek mąki - kostka smalcu do smażenia
- 7 jajek - kostka masła
- konfitury (takie jakie lubisz: różane, wiśniowe, malinowe, truskawkowe)
- odrobina soli
- cukier puder do posypania

   Do gorącego mleka dodaj 3 szklanki mąki i odrobinę soli, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, by trochę przestygło i połącz z drożdżami. Musisz pamiętać o tym by składniki ciasta były doskonale wymieszane odstaw, aby podrosło. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. W międzyczasie rozpuść masło. Gdy widzisz, że ciasto wyrosło, dodaj żółtka, rozpuszczone masło, mąkę (tyle by ciasto nie było zbyt gęste) i ubitą pianę z białek. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawało od ręki i znowu odstaw do wyrośnięcia. Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i porozciągaj je tak by było ci łatwiej oddzierać garścią kulki ciasta. Zrób w środku dziurkę (zwyczajnie palcem) i wkładaj konfitury, zalepiaj, wyrównaj i odstaw na bok. Nie zapominaj, że miejsce, na którym układasz pączki przed smażeniem musi być posypane mąką, by się nie sklejały. Daj im jeszcze chwilkę na podrośnięcie. Kolejny krok, to wrzucanie ich na gorący smalec, nie rób tego na patelni jest zbyt płytka, znacznie lepiej sprawdzi się rondel. Smaż krótko z obydwu stron. Gdy uznasz, że są już złociste, wyciągaj je na bibułkę lub zwykły ręcznik kuchenny, który je odcedzi z tłuszczu. Po ostygnięciu, pączki posyp cukrem pudrem lub polukruj. 
    Jeśli gotowanie nie jest twoją mocną stroną zwyczajnie udaj się do dobrej cukierni, które obecnie oferują coraz większy wybór pączków. Wciąż bronisz się przed zjedzeniem pączka? Może przekona cię jeden z przesądów, który głosi, że kto nie spróbuje tych słodkości właśnie w tłusty czwartek, zwyczajnie nie będzie mu się wiodło w danym roku.
Jeden nie zaszkodzi a powodzeniem w 2010 roku nikt nie pogardzi.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Niech w ten czwartek będzie słodko
Większość z nas każdego dnia odmawia sobie słodkich przyjemności. Jednak w tłusty czwartek grzechem jest nie zjeść słodkiego pączka zostawiając na ustach odrobinkę cukru pudru. Jedz, smakuj i niech ci będzie słodko, bo na post będziesz miała aż 40 dni.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe