Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.

2011-05-31 22:00:00
Wiosna i lato to czas rodzinnych pikników i doskonała okazja do spotkań w gronie znajomych. Na grillu można przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw np. prosty na szybki deser – opiekane pianki. Pod wpływem żaru pianki zamieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce.


23 maja br. ruszyła promocja konsumencka „Grilluj z HARIBO”, dla wszystkich którzy lubią kulinarne eksperymenty. Aby wziąć udział w konkursie, należy kupić co najmniej jedno opakowanie pianek Chamallows oraz jedno opakowanie nowych żelko-pianek HARIBO Tagada Pink, zarejestrować się na specjalnej stronie konkursowej i dodać swój oryginalny przepis z zastosowaniem pianek HARIBO – do wygrania grille ogrodowe firmy Weber i zestawy produktów Haribo.
Szczegóły promocji dostępne są na stronie www.grillujzHARIBO.pl



Grillowane owoce z piankami (na zdjęciu obok)
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- kiść winogron ciemnych lub zielonych
- 100 g orzechów włoskich
- ½ ananasa
- 1 łyżka miodu akacjowego
- ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
- aluminiowa tacka na grill

Jabłko, gruszkę i ananasa pokrój w kostkę i poukładaj na tacce.
Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj
pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy.
Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.





Ciasteczka z owocami leśnymi i piankami
- 4 jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- 200 gr owoców leśnych: jagód, malin, truskawek, jeżyn
- ok. 20 pianek Chamallows Barbecue
- kamień do pieczenia pizzy na grillu
- papier do pieczenia

Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz
przesianą mąką. Smak ciasteczek możesz wzbogacić tartą skórką
pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz
z przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier
i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść kamień do
pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj
pokrywką i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie ułóż na cieście owoce
i pianki Chamallows.  Zamknij pokrywę i grilluj jeszcze ok. 5 min,
aż pianki przybiorą złocistą barwę.





 
Ciasteczka piankowo- czekoladowe


- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g pianek Chamallows Barbecue
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia
- kamień do pieczenia na grillu

Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj
mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszaj do
uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaj
grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem
wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto
za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz na
grillu wykorzystując kamień do pieczenia pizzy przez ok. 15 minut
w temperaturze 225 stopni. Ciasteczka możesz także piec w domowym
piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.




Piankowe batoniki ryżowe
- 50 pianek Chamallows Barbecue
- 3 łyżki masła
- 12 filiżanek prażonego ryżu
- 100 g gorzkiej czekolady
- aluminiowa tacka do grilla
- łyżeczka oliwy
- papier do pieczenia

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pianki i mieszaj do
uzyskania kremowej masy. Piankowo-maślaną masę dokładnie połącz z
prażonym ryżem i wyłóż na wysmarowaną oliwą aluminiową tackę.
Przykryj i dociśnij kawałkiem papieru do pieczenia, następnie odstaw na godzinę
do lodówki. Schłodzony blok pokrój na małe kawałki, które po kolei zanurz
w rozpuszczonej czekoladzie. Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.



Piankowy tort lodowy
- 4 jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- 1l lodów waniliowych
- 250 g pianek Chamallows Barbecue
- kamień do pieczenia pizzy na grillu
- papier do pieczenia

Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz
przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką
pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z
przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż
papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść
kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim
połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut. Po
upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie przełóż na nie zawartość
opakowania lodów. Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów,
a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika. Umieść tort w rozgrzanym
grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min,
aż pianki przybiorą złocistą barwę. Podawaj natychmiast.

Strona: 1 2 3 4 5
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Wow, grillowane pianki :O brzmi egzotycznie, muszę wypróbować :D P.s. czego to producenci nie wymyślą :D
Kaś 2011-09-02 17:57:02

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe